route

Nederlandse Grens

Fietstochten door de landschappen langs de grenzen van Nederland: akkers, duinen, bossen, heuvels, dijken, eilanden, zeeweringen, wadden.

Fred van de Biezen

Veertienhonderd kilometer fietsen langs onze grenzen met de zee, met België en Duitsland. Langs de route zijn ongeveer vijftig NS stations en is de fiets-op-de-trein een goede optie om delen van de tocht te kiezen. Later kun je bij stations de draad weer oppakken. Speciaal voor GPS bezitters hieronder een download van twee van de elf tracks uit de Grenstocht. Eén van deze tracks loopt vanaf Zandvoort langs de kust naar Hoek van Holland en nog een stukje verder naar de Zuidhollandse eilanden. De andere track loopt langs de grens met België van Breda tot Weert. In de routebeschrijvingen zijn als extra de bekende fietsknooppunten opgenomen, voor zover dat mogelijk is.

Over die veertienhonderd kilometer heb ik drie weken over gedaan. Steeds een etappe van vijf dagen. Een week in april, een week in mei en een week in augustus. Elke etappe eindigde bij een plaats met een station om er vandaar de tocht weer op te pakken.

Het is een tocht met veel typen landschappen. Sommige stukken zijn uitgesproken saai en langdradig, dan weer kom je opeens in bosrijke gebieden met veel afwisseling. De mooiste stukjes liggen verdeeld over het totaal. De kuststrook van Zandvoort tot Hoek van Holland, de Deltawerken, de kuststrook van Walcheren (Domburg, Veere). De overtocht van Vlissingen naar Breskens. Later door de bossen van Brabant, langs de grens met België en daarna de Maas naar Zuid-Limburg. Klimmen bij Nijmegen en over de dijken naar het noorden langs de IJsel. Rijdend over de dijk en met een veer je over laten zetten naar de andere oever. Drenthe is prachtig, maar Groningen,… onder langs de dijken met al die schapen. Het houdt niet op. Kilometers!… schapen en schapenpoep op het asfalt. Uren rijdt je daar in no-where. Er is in de verste verte niemand te bekennen.

Een lekke band is een klein rampje. Hier heb ik geleerd dat je band echt hard moet zijn. Ik pomp hem nu op tot 8 Bar. Vroeger dacht ik dat vier wel voldoende was, maar dat is niet zo. Je rijdt over wildroosters waar de boeren hun dijkgebieden mee afschermen zodat de schapen niet weglopen en die wildroosters knellen wel je binnenband af tegen je velg die op die stalen staven van zo’n rooster butst. Ik had regelmatig een lekke band. Bijna elke dag wel eentje. Daarna Friesland met veel dorpjes.

Fiets ook Terschelling rond. Dat doe je in een dag. Neem de eerste boot heen en de laatste terug. En de afsluitdijk. Daar had ik windkracht 9 tegen, pal tegen. Zelfs op mijn aller lichtste verzet kwam ik nauwelijks vooruit. Ik kon elk moment omdraaien en de wind me naar Harlingen terug laten blazen. Ik heb afgewacht tot het echt niet meer ging. Maar eenmaal bij de sluizen en daarna weer in het midden van de afsluitdijk nam de wind wat af. Nog een rondje Texel en langs de Noord-Hollandse kust dwars door de duinen weer terug naar Zandvoort, mijn beginpunt.


Andere Thema's