route

Nederlandse Grens

Fietstochten door de landschappen langs de grenzen van Nederland: akkers, duinen, bossen, heuvels, dijken, eilanden, zeeweringen, wadden.

Fred van de Biezen

Veertienhonderd kilometer fietsen langs onze grenzen met de zee, met België en Duitsland. Langs de route zijn ongeveer vijftig NS stations. Je kunt met de fiets-op-de-trein de tocht zo naar keuze opdelen en later bij stations de draad weer oppakken.

Het is een tocht met veel typen landschappen. Sommige stukken zijn uitgesproken saai en langdradig, dan weer kom je opeens in bosrijke gebieden met veel afwisseling. De mooiste stukjes liggen verdeeld over het totaal. De kuststrook van Zandvoort tot Hoek van Holland, de Deltawerken, de kuststrook van Walcheren (Domburg, Veere). De overtocht van Vlissingen naar Breskens. Later door de bossen van Brabant, langs de grens met België en daarna de Maas naar Zuid-Limburg. Klimmen bij Nijmegen en over de dijken naar het noorden langs de IJsel. Rijdend over de dijk en met een veer je over laten zetten naar de andere oever. Drenthe is prachtig, maar Groningen is even afzien onder langs de dijken met al die schapen waar geen eind aan lijkt te komen. Het houdt niet op.


Andere Thema's