route

de Romeinen

’LIMES’ en de ‘VIA BELGICA’

Fred van de Biezen

Rond het begin van de jaartelling kwamen de Romeinen naar Nederland. Hun doel was een nieuwe noordgrens voor hun rijk: aanvankelijk de Elbe, later de Rijn. Deze rivier werd de natuurlijke grens in Noordwest-Europa en daarom bouwden de Romeinen vooral langs de Rijn hun nederzettingen en forten. De Romeinen kwamen naar de ‘lage landen’ om de grens van hun rijk te bewaken, niet om zich er permanent te vestigen. Vooral soldaten en legerleiders lieten dus hun sporen na in de bodem.

De Limes was de versterkte grens van het Romeinse Rijk, een rijk dat op zijn hoogtepunt Engeland, West-, Midden- en Zuid-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika omvatte. In Nederland had de Limes een uitzonderlijk karakter: de forten, wachttorens en militaire wegen lagen langs een natuurlijke linie, de Rijn. Vanaf het begin van de jaartelling tot 250 hielden duizenden soldaten uit alle delen van het Rijk de wacht op de zuidelijke Rijn oever, voortdurend bouwend aan hun versterkingen en onderkomens.

Hier vind je prachtige podcasts, verhalen van elk vijf minuten over de Romeinse geschiedenis in de Lage Landen.

De Limes, de Romeinen en hun leven worden op een toegankelijke manier aanschouwelijk gemaakt Tijdens de Romeinenfestivals in de vroegere Romeinse steden Nijmegen en Xanten (Duitsland hemelsbreed 50 km en een uurtje met de auto), die al bijna 2000 jaar een limesverleden delen. Het ene jaar vindt het festival in Nijmegen plaats, het andere in Xanten.Tijdens het festival spelen re-enactors aspecten van het Romeinse leven na en verzorgen ze demonstraties met soldaten en gladiatoren. De re-enactors hebben veel kennis van allerlei aspecten van het leven in de Romeinse tijd en over het militaire leven langs de Limes. Ze koken, maken aardewerk en kleding en geven demonstraties van exercities en (schijn)gevechten.

Gratis
Veel fietsers hebben een GPS of een GPS-applicatie op hun telefoon. Kostenloos kun je de tracks downloaden inclusief alle waypoints.


Andere Thema's